Невтішні прогнози від МАГАТЕ: уже не виключають можливість аварії

Запорізька АЕС наразі знаходиться під контролем російських військ. І як повідомили нещодавно в ГУР, окупанти замінували станцію та з великою імовірністю готуються до теракту. Також прокоментував ситуацію в інтерв'ю телеканалу France 24 генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.
Як бачать ситуацію навколо ЗАЕС представники МАГАТЕ
Як зазначили в МАГАТЕ, рівня води, який сьогодні є в ставку-охолоджувачу Запорізької АЕС, достатньо лише для підтримання життєдіяльності станції в короткостроковій перспективі. Однак надалі цього не вистачить.

Керівництво станції вжило початкових заходів для збереження необхідної кількості води, але цього буде недостатньо в довгостроковій перспективі, – попередив Гроссі.

Варто зазначити, що функціонування станції було також порушено внаслідок теракту на Каховській ГЕС. Рівень води в Дніпрі поруч з ЗАЕС в Енергодарі значно знизився, що і стало причиною для турбувань. Гендиректор МАГАТЕ назвав це все "сумною низкою подій, які погіршують становище станції".
Однак найсерйознішою проблемою наразі, на думку посадовця, є фізичний захист Запорізької АЕС, адже в контексті бойових дій, станція "неймовірно крихка і відкрита для пошкоджень у разі перестрілки".

Ясно, що ситуація там не покращилася з (…) посиленням військової активності на лінії фронту. Небезпека для станції збільшується, – заявив він.

Варто зазначити, що за останніми даними Головного управління розвідки України, співробітники "Росатому" та працівники АЕС, які спрацюють з окупантами, поступово залишають територію станції.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment